ortheos (ortheos) wrote,
ortheos
ortheos

Category:

Как стать бесноватым ... прочитав Евангелие.


Пресвитер некий в един от дней седяше в притворе церковнем и читаше святое Евангелие. И се, дух неприязнен идяше к нему во образе облака темна да мрачна и возложися яко клобук на главу ему и взяся свет от очей  и ум от него взяся. И расслабеша все кости его и не можаше глаголати . И вшедше братия, обретоша его яко мертва.  И пребы в той язве лет девять, не могий обратити себе на другу страну, аще кто не обращаше его.

Слышавше же свои ему яже о святем Симеоне Стоплнице и поидоша несуще его на одре ко святому Симеону. И недошедше трию поприщу от монастыря и положиша его ту. Святому же Симеону стоящу на молитве, открыся еже о пресвитере.  И в полунощи призва святый от ученик его единаго и глагола ему : приим от воды сея, иди вскоре и обрящеши тамо некоего пресвитера , носима на ложи и покропи его водою сею и рцы ему : глаголет тебе грешный Симеон : во имя Господа нашего Иисуса Христа востани, и отстави одр твой и прииди ко мне твоима ногама. И шед ученик и сотвори по глаголу святаго. И востав пресвитер здрав весь. И пришед, поверже себе пред святым.

И рече ему святый: востани и не бойся, аще бо опечали тя диавол лет девять, но человеколюбие Божие не остави тебе до конца погибнути. Якоже не богобоязненно, но преобидно во святем олтари стояше и преже обретения истины слушаше клеветников и сужающа та и ближняго своего и без вины оскорбляшеся , отлучая причастия Святых Таин. И сия творя человеколюбца немало опечалеваше Бога, диавола же велми обрадоваше. Тем на тя возможе диавол. Но человеколюбие Божие и щедроты Его умножишася на тебе. 

Ихже ты опечалил еси, пришед, обрящеши в болезни мнозе , молящая тебе , да простиши их ты. Якоже да сотвори Бог милость с тобою, тако ты сотвори милость с ними. Персти же взем , да всыплеши на ня. И отшед пресвитер  с радостию благодари Бога. Сотвори же яко повеле ему святый. И абие исцелеша и тии и восславиша Бога.
          (Пролог, 1 сентября)

ЗЫ 1. Чем древнее славянский язык, тем он лаконичнее. Пытаясь привести его к знакомым нам Елизаветинским формам, я добавил примерно 20% текста за счет местоимений, наречий, предлогов, связок. И когда посмотрел после этого, вдруг понял, что и без них все понятно.

ЗЫ 2. Горе осуждающему ближнего по слухам. Для такого и чтение Евангелия становится причиной беснования.

ЗЫ 3. Власть священнослужителя такова, что даже несправедливо примененная, сохраняет действенность. Раздражать священника - не самое умное дело.
Tags: Секретные материалы
Subscribe
promo ortheos september 18, 2014 10:40 25
Buy for 10 tokens
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 1 comment